Nem mindenki téved el aki kóborol

Leviszlek a térképről

Leviszlek a térképről

Esküvő balinéz módra, avagy hogy kerülnek disznók az asztal alá

2017. április 07. - Dorottya Bálint

Egy csendes, de fülledten meleg vasárnap este a  helyi túravezetőnk megérkezett egy platós autóval, hogy akkor szépen lehet beszállni, megyünk vacsizni. A veseköveinket a helyére tette a tízperces út, majd sétáltunk egyet Amedben, pontosabban Amed egyik kis halászfalujában (Bali, keleti part).  A rozoga viskók között egyszercsak megálltunk, hogy vezetőnk megmutassa hol is készül a vacsora, ezt akár ki is hagyhattuk volna a lelkünk megynyugtatása érdekében, de gondoltam magamban tűzön készült ételek, húst úgysem eszem, nagy baj nem lehet, minden másra ott a széntabletta. Folytattuk tovább utunkat a partig, kóborkutyák társaságában a kivilágítatlan szűk utcácskákban, ahol természetesen közvilágítás, vagy bármilyen világítás nem leledzett.  Itt jegyezném meg, hogy fejlámpát magunkkal vinni a barangolásainkra, feltétlenül hasznos tud lenni.

Letelepedtünk a békésen szunnyadó halászcsónakok szomszédságában, ahol lekapcsoltuk lámpáinkat, hogy zavartalanul csodálhassuk a megannyi csillagot, ami valami elképesztő látvány a szigetről, mivel fényszennyezés ezen a területen alig-alig fellelhető. Az óceán morajlása szolgáltatta a háttérzenét, a csillagos égbolt a hangulatvilágítást, a túravezetőnk pedig a kulináris élményt. A rögtönzött konyhát látva, nem voltak magasan az elvárásaim, ami az ételt illeti, de kellemes csalódás volt az egyszerű ételek kavalkádja. A vacsora olyan jó hangulatban telt, hogy hirtelen meghívást kaptunk a fiúk egyik barátjának esküvőjére. Természetesen ezt nem hagyhattuk ki. Egy potya esküvő a világ végén? Naná, hogy megyünk!

Másnap este magunkra öltöttük a legszebb ruhánkat, ami abban kimerült, hogy sharongot kötöttünk a derekunkra és útnak indultunk, szintén a platós autón, a kivilágítatlan utcákon. Megsem álltunk a dzsungel széléig. 

Egy enyhén túldíszített, már-már a giccs határát súroló kapu vezetett a családiház udvarába, ahol az esküvőt tartották. Itt jegyezném meg, hogy a balinéz esküvők több napig tartanak, az a nap amikor volt szerencsénk csatlakozni, az elő estéje volt a hivatalos ceremóniának.

 

Kicsit úgy éreztem magam, mint az Ünneprontók ünnepében (Wedding Chrasehers 2005.) Megérkeztünk valakinek az esküvőjére, akit nem, hogy nem ismertünk még távolról sem, de még közös nyelvet sem beszéltünk.  

Mindaddig azt gondoltam, hogy sikerült elvegyülni a násznépben, ameddig egyszercsak kamerák kereszttüzében találtuk magunkat. Akasztották a hóhért, mert mi utazók/turisták/vándorlelkek pepitában ugyan ezt csináljuk, ha a sajátunktól eltérő arckarekterrel találkozunk. Tehát elkészültek a fotók, és rögtön invitáltak is a kerítés mellett található “svédasztalhoz”, ahol hasonló menüsor leledzett, mint előző este a parton, sate, rizs, zöldségek miegymás. Illetve mindenféle rikító színben ponpázó műanyag szerű, külön csomagolt sütemény, amit elrágtam becsületből, kockáztatva a trópusi gyomorbajt 24 órán belül másodszor. Mután véget vetettünk kulináris kalandozásainknak, feltűnt, hogy az udvar első felében, ahol ültünk szinte csak nők vannak. Erre akkor kaptunk magyarázatot, amikor vendéglátónk körbe vezetett a placcon, megmutatta hol is van a táncos mulatság, szigorúan férfiak számára fenntartva. Balin  tradíciók ide vagy oda, mindent szabad, ha fehér ember vagy (még, ha nő akkor is).

Tehát a nőknek a konyhában a helye, meg az udvar első felében, a férfiak meg hátul mulatnak, mi pedig csatlakozhatunk, ha akarunk. A táncparketthez igyekezve végigsétáltunk az udvar azon részén, ahol a megfáradt násznép pihent, a háziállatokkal egyetemben. Igaz a disznók számára ez inkább kényszer pihenő volt, mert a lábukat akkurástusan összekötözték, hogy szaladgálásukkal ne zavarják meg a násznépet. Szépen lefektették őket a használt molinókból készült kerítés mellé, az átlátszó műanyagból készült parabola antenna alá, ami az egyenlítő környékén az eget bámulja szinte függőlegesen minden udvarban, még akkor is, ha a kunyhónak sok esetben oldalai sem nagyon vannak.

Az udvar legtávolabbi pontján a férfiak törökülésben ülték körbe a táncolókat,  és a hindu vallástól egész messze álló  alkoholizálás folyt, közös pohárból. 

A közös pohár volt az első, amin megakadt a szemem, mindaddig ameddig nem láttam hogy a pohár tartalmát festékesvödörből merik minden egyes alkalommal, úgy hogy könyékig belemerítik a karjukat is. Ez az opálos lé volt az általuk kotyvasztott pálmabor, amiről nyilatkozni nem tudok, mert az én kalandvágyamnak már sok volt a látványa is. A földön ücsörgő násznéppel hallgattunk egy kis kecak zenét.

A kecak tansz tánc sokak számára ismerős lehet a Baraka: Világok arca című filmből, melyben a tradicionális táncjelenetben ötven-hatvan ember táncol.  

https://www.youtube.com/watch?v=aGXcnWUqV-Y

A félmeztelen férfiak monoton skandálása, tapsolással, pusztán a mellkasuk, combjuk ritmikus ütögetésével létrehozott zene az ősi, archaikus rituálék atmoszféráját idézi, és ők alakítják a majomhadsereget. Ezt a táncot zenekari kíséret, a gongok, orgonasípokra hasonlító bambusztörzsek összehangolt ütögetéséből pentaton zenét varázsoló gamelan zenekar kísérete nélkül adják elő, a félmeztelen férfiak kórusának kántálása alapján. A férfiak körben táncolnak, majd leülnek a földre, és felsőtestüket ritmusosan előre-hátra vagy oldalra mozgatják, miközben mindvégig énekelnek. A tánc vezetője valósággal transzba kerül, olyannyira, hogy végül parázson táncol. 

Ezt a táncot nem láthattuk az esküvőn, de a hozzá kapcsolodó zenei alapot végighallgathattuk.

A szívélyes fogadtatás, a gyönyörű menyasszony, az emberek vendégszeretete és nyitottsága, a higiénia teljes hiánya, a káosz, az állatok, az ételek furcsa elegye azt eredményezték, hogy bámultam és csak bámultam ki a fejemből, igyekeztem felfogni hol is vagyok valójában. Szeretem, hogy ennyire sokfélék vagyunk. Ezért is jó utazni.

 

 

 

 

Miért kerül a laptop a feladós poggyászba

Mikortól? Március 25. Hova? Amerikába. Honnan? Muzulmán többségű országókból. Ami nagyobb mint a telefonod és elektornikai kütyü, az megy a feladósba. 

Érintett országok: Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Marokkó, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia, Törökország, Egyiptom. 

De mivel az angolok is vérszemet kaptak, ők pár nappal ezután elkezdik a következő országokkal: Egyiptom, Szaúd-Arábia, Tunézia, Törökország, Libanon és Jordánia.

Szóval, ami nagyobb mint 16x9,3x1,5 cm, az megy a feladós poggyászba, ha ilyen nincs akkor hova? Na ez még nem derült ki.

Ha megyünk az USA irányába Budapestről Turkishel, Quatarral vagy Emiratessel akkor erre készüljünk, mert nagy eséllyel érinteni fog minket.

Teljesen szubjektív véleményem az, hogy a telefonnal is mindent meg lehet csinálni amit egy laptoppal, szóval ezzel azt a bizonyos méregfogat nem hiszem, hogy kihúztuk, de cserébe nagy eséllyel vagy összetörik, vagy ellopják a laptopot mire a végállomásra ér. 

Na mindegy, ez van. Ezt kell szeretni, majd figyeljetek rá oda, ne a reptéren érjen a meglepetés.

 

Csók. D

 

És mégis mozog a Föld

Földrengés az Istenek szigetén, Balin

 

 

Ma reggel arra ébredtem, hogy valaki irgalmatlanul razza az ágyat alattam. Majd rájöttem, hogy az ajtó zárva és a szobát csak egy bébigekkoval osztom meg. Mozogtak a bútorok, morajlott a föld. Kipattantam az àgyból, hogy megnézzem esetleg valki el akarja dózerolni a kis bungit amiben lakom, de nem. Szinte egyszerre téptük fel az ajtót Ritával, mindketten kérdőn néztünk a kis háziszentély szélén ücsörgő háziakra. Ők széles mosollyal annyit mondtak. Földrengés. Vagy a tengerből vagy a hegyekből. Visszafeküdtünk aludni. 6,4-es erősségű volt. A mérések megalkotása óta a legnagyobb erősségű földrengés a Richter-skála szerint 9,5-es volt: 1960. május 22-én Chilében pattant ki, de 2004. december 26-n a Szunda-árok északi része alatt, Szumátra közelében is kipattant egy 9,3-as erősségű. A 6,4 erős rengésnek minősül. Évente 120 alkalommal jelentkezik átlagban a világon. Egyet megtapasztaltam. Félelmetes. Jelentem semmi baj nincs. Elmúlt. Hello vulkánok földje! 

 

 

 

Érkezés az Istenek szigetére

Amed, Bali 1. nap

Kilépsz a gépből, és megcsap a pára, ráadásul fullasztó meleg van. Te meg örülsz, mint majom a farkának, mert 24 óra múlva megérkeztél a világ másik végére. Igen tudom, lehetne ezt rövidebb idő alatt is hozni, de így kalkuláltam ki extra félárra a dolgot az átlag repjegyárhoz képest. Tehát reptér, Denpasar, Bali. Kilépek a terminálból kiabál valaki, hogy Dira, Dira! Jó, ez vagyok én (Dora). A balinéz fiú, aki kijött értem a reptérre először mondta, hogy itt van az asszony is, jön velünk ő is, majd elsétáltunk hármasban az autóig. A műszerfal be volt borítva valami szőrrel, a közepén található tányér pedig tele volt pakolva áldozati gyümölccsel és füstölővel. Elindultunk, rothadt gyümölcs szag keveredett a füstölő illatával és elkezdtek valami mentolos/karamellás cukorral kínálgatni, gondoltam jófej leszek, nem utasítom vissza. Szerpentin, hegymenet, karamellás íz, roahdt szag meg füstölő. Tuti kombináció, de hős vagyok és a gyomrom a helyén maradt.

Hajnal háromkor érkeztünk meg Amedbe. Vaksötétben. Annyit tudtam, hogy a hármad szobát kell keresnem, mivel recepció az nyilván nincs ilyenkor. Nem láttam az orromig sem, de azt érzékeltem, hogy az óceán partján vagyunk. Bedőltem a varázslatos kis házikóba és reggel a melegre és az óceán morajlására érkeztem.

Rita (A sárgaruhás lány blog írója) széles mosollyal érekezett délelőtt a vízparti teraszra, ahol épp próbáltam felfogni hova is keveredtem. Egy óra múlva már egy helyi ismerős autójában ültünk, aki elvitt minket egy imahelyhez, ahol varázserővel rendelkező, szentelt csodavíz folydogált a falból. Ugye alapszabály, hogy nem iszunk ilyen helyen vizet, de olyan meggyőzően mondta mindenki, hogy ez teljesen rendben van, hogy elhittem. Ennyit a tudatosságról.  (Egyébként semmi baj nem lett belőle). Majd tovább mentünk a dzsungel "mélyére", ahol rizsteraszok, tehenek és balinéz emberek mellett vezetett az út. Egyébként mindegyik kezében volt egy sarló csak, hogy teljes legyen az összkép. De felmásztunk és már csobbantunk is a nem túl meleg vízben, azt sem tudtam hol vagyok, még az India-óceánt sem fogtam fel, de már a vízesés alatt álltunk. A semmi közepén.

Viszonylag hamar sötétedik itt az egyenlítő környékén, ezért időben kellett elindulnunk. Nam aludtam norálisan több mint 24 órája, de boldog voltam. Megérkeztem a paradicsomba, nem találkoztunk turistákkal, azonnal belecsöppentünk a helyi életbe (ekkor még úgy gondoltam). A balinéz emberek mosolya, a meleg, fülledt idő és a tökéletes csend, amit csak a házi gekkónk sikítozása (ötöt vinnyog kétóránként és kb 30 cm hosszú dög, az eresz alatt kempel) és az óceán hangja "zavar" meg, teljesen hatalmába kerített. Este a parton vacsoráztunk Rita barátaival, tábortűz mellett a homokban. Újabb szabály, nem eszünk mindent össze. Egy nap alatt a második szabályt is megszegtem, ugyanis a homokban falatozgattuk a nyársra húzott csirke, hal és akármilyen húsokat, rizzsel, mogyoró szósszal ki tujda még mivel. Ha jól belegondolunk nem a legtutibb ötlet, de telihold volt, a halászhajók, a tűz és és a balinéz vendégszertet felülírta a szabályokat. Addig beszélgettünk a világ dolgairól, hogy egyszercsak meghívást kaptunk másnapra egy esküvőre. Hogy elmentünk-e a világvégi kisfaluba? Jóhogy. De ehhez kell vennem egy mély levegőt, hogy elmeséljem. Bi(n)tang jó nap volt!

 

Indulás, pakolás, hátizsákok

utazás előtt nem egészen 24 órával

 

Mi van mindig? Hát ez, kipakolom a táskáimat az utazás előtt egy héttel a nappali közepére, hogy én akkor most bepakolok. Ez hányszor is sikerült? Várjunk csak... Egyszer SE! Nincs már egy nap az indulásig de azért összeszedtem a legfontosabbakat (azt hiszem).

Szóval van a nagy háti (45 l)

Van benne egy nagy packing cube, amiben esőkabát van, rövidnadrágok meg néhány hosszú nadrág és jóga nacik.

A közepes kockában vannak a pólók, trikók, a kicsiben a bugyizoknifürdőruha kombináció.

Futócipő, papucs, búvárkodós cipő meg egy "csini" szandinak kikiálott "nempapucs".

Vízálló telefontok, búvárszemüveg, pipa, egy 3 literes vizes zsák, ami beapplikálható a hitzsákokba szépen.

Övtáska, neszeszer meg gyógyszerek. És a nélülözhetetlen elosztó, mert mindent egyszerre kell tölteni természetesen :)

És van a kis háti (30 l)

A kacatos zsák. Őt viszem a gépre. Na kezdjük. 

Laptop, Gopro, power bank, selfie botok, e-book olvasó, kicsi füles, meg nagy és természetesen az ezekhez tartozó töltők.

Neszeszer kontaktlencse cuccokkal, fogkrémmel, kéztörlő kendőkkel, fésűvel meg amit akarsz, mert egy nap lesz az út, pici törölköző, nyakpárna,  szemtakaró (ezt amúgy hogy hívják rendesen?)

Vastag zokni, ha leveszed a cipőd ne fagyjon le a gépen a lábad. (vagy a skorpiók ellen, hogy I barátnőmet idézzem, kérte, hogy ne nevezzem nevén, I szeretne lenni, az olyan sejtelmes... mint Mr. Big)

Útikönyv, útlevél, iratrendező a repjegyeknek meg a papírcuccoknak.

Törhetetlen mobiltok, fejlámpa, kulacs, napszemüveg, övtáska, rendes szemüveg.

Elárulom, hogy ennyi holmival hetekig el lehet lenni, egy hét vagy sok hónap között nem sok különbség van pakolás tekintetében, maximum annyi, hogy meg fogod unni ezt  a hátizsáknyi ruhát nagyon csúnyán :)

Ki lehetne térni a neszeszer és az iratrendező tartamára részeltesen, de most ezt kihagyom, külön postban összeszedjük azt is egyszer.

Véletlenül sem szeretnék okoskodni, de ennél több holmit ha jót akarsz magadnak ne ciplej magaddal. Kivéve ha egy szálloda kibetonozott medencéjének partján fogsz feszíteni óránként más outfitben, akkor ezt az írást nyugodtan vedd semmisnek.

 

 

 

 

 

 

Elnyelte a föld az Azúr Ablakot

Málta

Ez a kép számomra már nemcsak azért szomorú, mert szegény Kahl Drogót már nem láthatjuk a Trónok harcában, hanem azért is mert ez a csodálatos szigetország elveszítette egyik ikonikus jelképét az Azúr Ablakot. (ha nem fókuszálsz a Drogo tetoválására, akkor a háttérben észreveszed miről is beszélek)

Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke a Twitteren jelentette be a szomorú hírt, miszerint a természetes kőhíd örökre a tengerbe veszett. Annak ellenére, hogy hatalmas veszteség ez Máltának, nem mondható igazán váratlan események, ugyanis az Azúr Ablak már egy ideje repedezett, deformálódott. Az elmúlt egy évben kisebb-nagyobb darabok hullottak alá a tengerbe, ennek a természetes eróziónak köszönhette létrejöttét is a képződmény. Az utolsó vihar teljesen megsemmisítette a kőhidat Gozo szigetén.

Kép: Joseph Muscat Twitter

Turisztikai szempontból érdekes kérdés mit fog eredményezni a természeti kár, hiszem azért láttunk már példát arra is, hogy valami ami régen ott volt és egyszercsak nincs többé még mindig vonzza a kíváncsi természetű látogatókat, mint például a tavaly Marokkóban leomlott legzirai sziklaívek egyike, a Maldív-szigetek néhány tagja sincs sokkal a tengerszint felett, a Krakatau is csúnya szóval élve szétszaggatta a környezetét és még sorolhatjuk, vagy akár, ha az épített környezetre gondolunk mint a lerombolt Bastille. Egyébként izgalmas szakdolgozat téma lehetne kutatni, hogy mi történik turisztikai szempontból azokkal a helyekkel, amiket elnyel a föld vagy megszűnnek létezni valamilyen oknál fogva. Ha valaki megírja ne habozzon megosztani velem, érdekel. Mindenestre az Azúr Ablak esete elképesztő tragédia, turisztikai szempontok ide vagy oda. 

Málta egyébként egy roppant fura ország. Kicsit arabos, kicsit olaszos, de azért "angolturistás". Volt szerencsém többször megfordulni a szigeteken, és annak ellenére, hogy ha nagyon belehúzol körbe is sétálhatod, kulturális sokszínűsége és az a gyönyörű tenger hatalmába tud keríteni.

A természeti sokszínűség varázslatos:

Hát pont ennyi. Nincsenek hegyek, se zöld növények és az összes város homok színű. De cserébe a tenger tényleg gyönyörű. Talán a tengerpartok azok, amik igazán szépek, mert egyébként ameddig a szem ellát vagy a nagy semmit látja vagy a homokszínű házakat. Valletta természetesen meseszép, de azon kívül sok minden nem fog történni a szigeten, ha vizuális ingerekre várunk.

Ha gyönyörű azúrkék tengert szeretnétek, és igazi mediterrán hangulatot, akkor menjetek Máltára. A kőhíd már nem lesz sajnos, de itt egy kép emlékül. Szia Tieqa Żerqa (Azúr Ablak), hiányozni fogsz! 

 

 

Mit pakol az ember lánya a bőröndbe, ha sárkányokkal talákozik?

Indonézia

 


Nemsokára el kellene indulnom, ami azt jelenti hogy van még két napom összepakolni. Ami valójában nem túl nagy stressz, mert fogom a két hátizsákom, a kicsit meg a nagyot és gyakorlott mozdulatokkal mindent beleszórok majd órákig pakolom a kütyüket, amik nélkül sehova sem indulok, aztán hajrá…

Miért éppen Indonézia? 

Eugeniaval Olaszországban találkoztunk. Eugenia az orosz lány. Pont ennyit tudtam róla eleinte, majd egy unalmas délután gondoltam elütöm az időt azzal, hogy kicsit érdeklődöm mivel foglalkozik, hol lakik stb. Szokásos kérdések, legtöbbször semmitmondó beszélgetések táptalaja. Erre mit mond? Hát hogy igazából nem tudja hol lakik és valójában nem foglalkozik semmivel. Aha. (döbbenet) Majd elmesélte, hogy 3 éve van úton, néha dolgozgat, például Cambodiaban élt egy évig és valami tengerparti bárban dolgozott, mellesleg kapott szállást is. Itt kezdődött a mi barátságunk. Napokig mesélt nekem Délkelet-Ázsiáról, a kultúráról, az emebrekről és arról, hogy mennyire “nem éri meg” Európában utazgatni. 

Néhány hónppal ezután, véltelenül megnéztem a BARAKA című filmet. (Ezt nézzétek meg ti is szerintem) És volt benne egy tánc, a KECAK. Akkor csak annyit tudtam, hogy elképesztő hang és mozdulat rengeteg és foglmam sem volt, hogy Balihoz kötődik, de többször visszapörgettem a képkockákat.  

Majd kiderült, hogy hoppá ez is Indonézia és elkezdtem beleásni magam az országba. Beállítottam az összes figyelőt, értesítőt, hírlevelet meg szűrőt és egy év múlva megtaláltam a repjegyemet pontosan 60 %-al olcsóbban mint amennyiért általában megtalálható, repjegyfoglalási trükkökről később. 

Jólvan akkor repjegy a zsebben, pofátlanul alacsony áron. Összeszedtem a Lonely Planet kapcsolódó köteteit és vadul elkezdtem olvasni A sárga ruhás lány blogot, majd írtam Ritának a blog írójának, hogy mit javasol ő, mint Bali specialista. Szó szót követett, aminek az lett a vége, hogy két hétig együtt fogunk bolyongani a szigetek között.

Megnézzük a komodói varánuszokat. Az mondjuk izgalmas, mert adandó alkalommal ilyen “visszamennyé” mozdulatokkal, botokkal hessegetik a vadőrök őket. Mindegy, mert drága édesanyám rámbeszélte a tetanusz oltást, mibajom lehet. Felmászunk egy-két vulkánra, ami külön gyönyör számomra. A természet legfélelmetesebb csodái. És most kivételesen nem a  varánuszokra céloztam. 

Aztán lesz majomerdő, templom rengetegek, mauglis dzsungelek, rizsteraszok, hegyi törzsek meg malária szúnyog. Jó az nem lesz, csak dengue láz van arrafele. Arra pedig úgysincs oltás, téma lezárva. Nem félünk a trópusi betegségektől. Édesanyánk fél tőlük. Pedig ő ott sem lesz. Egyetlen egy dolog miatt remélem, hogy semmi nyavaját nem szedek össze, mert én csak csak túlélem valahogy, de anyám… Na ő nehezebben gyógyul ki az én betegségeimből. Átsugárzik valahogy. Paranormális anyabetegségnek hívják. (puszi anyu :) )

És hát a Nyepi, azaz a balinéz újév, ami elég jó bulinak ígérkezik. Majd a csend napja, amikor tilos az utcán járni, szépen otthon maradsz és magadba nézel. 

 

Na jó de mégis mit vigyünk? (szerintem)

1 db 45 l-es hátizsák

1 db 20-30 l-es hátizsák, ez jön a gépre szépen velünk

 

Néhány póló

egy nagy kendő (sarong)

hosszúnadrág túrázáshoz

túracipő

flip-flop

búvárszemcsi

fürdőruha

napszemüveg

magas faktoros naptej

biztosítás

bankárttya

útlevél

kütyük (telefon, fényképező, laptop…)

gyógyszerek

pipere cuccok

fejlámpa

Ennyi kész. A varánuszoknak nem kell kiöltözni, a csend napján úgysem mehetsz ki az utcára, a strandon meg bőven elég a fürdőruha. Nem cipeljük a gardróbot!

Hello, szia! Azért jöttem, hogy levigyelek a térképről!

Dóri vagyok, amolyan vándorlélek. Jövök-megyek a nagyvilágban és persze "kishazánkban" is.

Azt hiszem minden ott kezdődött, amikor apu elvitt minket a Duna partjára sátorozni és megtanította, hogyan gyújtunk tüzet, miért kell összefújkálnod magad azzal a büdös szúnyogriasztóval és persze hogyan pucoljuk meg a halat amit fogott (fanatikus állatvédőktől itt kérek elnézést). Majd jöttek a balatonparti papucsos, vállalati üdülős nyaralások, amikor egész héten kergettük a hattyúkat és faltuk a főtt kukoricát meg kertmoziban néztük az Ace Venturát.

 

Később remegve figyeltük, hogy mikor látjuk már meg a tengert, mert autópálya híján az Adriát elérni kész tortúra volt, mintha az ember egy kavicsbányán küzdötte volna keresztül magát. Itt lettem szerelmes a sós párás mediterrán levegőbe és a tengerbe. Gyerekek voltunk még, de így is észrevettük a mediterrán ember mosolyát és életszeretetét. Megcsapott a gondolat, hogy vajon az emberek tényleg ennyire különbözőek?

 

Majd jöttek a főiskolás évek és az első gyakornoki fizumat repjegyre költöttem (ez a helyzet sajnos azóta sem javult, csak már a rendes fizumat költöm repjegyre) és mivel addig vagy apu mögött ültünk a kocsiban vagy a barátokkal vonatkozgattunk az országban sok tapasztalatom nem volt. Fogtam magam és valami utazási irodánál befizettem másodmagammal egy utat. Nem aludtam a repülést megelőző éjszaka, de amikor fent voltunk, helyre állt a világ rendje. A második szerelembe esés is megtörtént, imádok repülni azóta is. Szerevezett utakkal jutottunk el mindenhova, de hamar rájöttem, hogy itt vagy ott én több vagy kevesebb időt szerettem volna eltölteni, és a csoport összetételét sem mindig tolerálja az ember lánya, és kis odafigyeléssel a hét végére konstatáltam, hogy hát apám! ezt én is meg tudom csinálni magamtól (halkan jegyzem meg olcsóbban és úgy ahogy én szeretném). 

 

Ami ezután következett, külön bejegyzéseket érdemlő utazások sokasága volt. Majd úgy gondoltam gyere világ megnézlek magamnak egyedül és kikötöttem Dél-Olaszországban, ahol el is töltöttem egy hónapot, a végén vérző szívvel és könnyes szemmel jöttem haza. Talán mondanom sem kell a harmadik nagy szerelmem a "csizma orra" Calabria lett, ahova azóta is vissza-visszajárok. 

 

Egy idő után szinte természetes, hogy különböző kérdések kereszttüzében találtam magam. "Honnan van erre pénzed? Miért van ennyi szabadidőd? Hogyan szervezed meg az utakat? Miért mész egyedül? Nem félsz? Mi lehet olyan érdekes, hogy állandóan úton vagy?" Jöttek a tanácskérő ismerősök. "Figyu,mondd már meg mit kell itt megnézni! Mit pakoljak erre az útra? Hol foglaljak repjegyet? Ez a szállás milyen környéken van, nem veszélyes kerület?" Majd úgy döntöttem leírom amit tudok. Megmutatom én hogyan csinálom és szívből remélem, hogy kedvet kapnak azok is az utazáshoz, akik eddig azt gondolták, hogy ez csak egy bizonyos réteg kiváltsága. Lesz itt minden. Pakolási tippek, trükkök, útitervek, sztorik, szép fotók és minden ami ahhoz kell, hogy bátorságot vagy éppen hasznos információkat adjak az útnakindulóknak. Na indulás!

 

 

 

süti beállítások módosítása