Nem mindenki téved el aki kóborol

Leviszlek a térképről

Leviszlek a térképről

Elnyelte a föld az Azúr Ablakot

Málta

2017. március 08. - Dorottya Bálint

Ez a kép számomra már nemcsak azért szomorú, mert szegény Kahl Drogót már nem láthatjuk a Trónok harcában, hanem azért is mert ez a csodálatos szigetország elveszítette egyik ikonikus jelképét az Azúr Ablakot. (ha nem fókuszálsz a Drogo tetoválására, akkor a háttérben észreveszed miről is beszélek)

Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke a Twitteren jelentette be a szomorú hírt, miszerint a természetes kőhíd örökre a tengerbe veszett. Annak ellenére, hogy hatalmas veszteség ez Máltának, nem mondható igazán váratlan események, ugyanis az Azúr Ablak már egy ideje repedezett, deformálódott. Az elmúlt egy évben kisebb-nagyobb darabok hullottak alá a tengerbe, ennek a természetes eróziónak köszönhette létrejöttét is a képződmény. Az utolsó vihar teljesen megsemmisítette a kőhidat Gozo szigetén.

Kép: Joseph Muscat Twitter

Turisztikai szempontból érdekes kérdés mit fog eredményezni a természeti kár, hiszem azért láttunk már példát arra is, hogy valami ami régen ott volt és egyszercsak nincs többé még mindig vonzza a kíváncsi természetű látogatókat, mint például a tavaly Marokkóban leomlott legzirai sziklaívek egyike, a Maldív-szigetek néhány tagja sincs sokkal a tengerszint felett, a Krakatau is csúnya szóval élve szétszaggatta a környezetét és még sorolhatjuk, vagy akár, ha az épített környezetre gondolunk mint a lerombolt Bastille. Egyébként izgalmas szakdolgozat téma lehetne kutatni, hogy mi történik turisztikai szempontból azokkal a helyekkel, amiket elnyel a föld vagy megszűnnek létezni valamilyen oknál fogva. Ha valaki megírja ne habozzon megosztani velem, érdekel. Mindenestre az Azúr Ablak esete elképesztő tragédia, turisztikai szempontok ide vagy oda. 

Málta egyébként egy roppant fura ország. Kicsit arabos, kicsit olaszos, de azért "angolturistás". Volt szerencsém többször megfordulni a szigeteken, és annak ellenére, hogy ha nagyon belehúzol körbe is sétálhatod, kulturális sokszínűsége és az a gyönyörű tenger hatalmába tud keríteni.

A természeti sokszínűség varázslatos:

Hát pont ennyi. Nincsenek hegyek, se zöld növények és az összes város homok színű. De cserébe a tenger tényleg gyönyörű. Talán a tengerpartok azok, amik igazán szépek, mert egyébként ameddig a szem ellát vagy a nagy semmit látja vagy a homokszínű házakat. Valletta természetesen meseszép, de azon kívül sok minden nem fog történni a szigeten, ha vizuális ingerekre várunk.

Ha gyönyörű azúrkék tengert szeretnétek, és igazi mediterrán hangulatot, akkor menjetek Máltára. A kőhíd már nem lesz sajnos, de itt egy kép emlékül. Szia Tieqa Żerqa (Azúr Ablak), hiányozni fogsz! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leviszlekaterkeprol.blog.hu/api/trackback/id/tr6512322557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása